söndag 20 november 2011

Den 14 april hittades en mycket gamal
skrift. Ragnar och Greta Stureson hittade skriften på en kulle i södra Island. Ragnar och Greta har yrket som arkeologer och dom hade vandrat upp på kullen, på jakt efter ben. Men istället hittade dom detta otroliga fynd! Ragnar säger: ” Vi hittade skriften under ett träd på den stora kullen i Vainerby. Skriften var mycket svår att tyda, men efter att ha putsat och rengjort var det läsligt.” Ordspråket och många av bokstäver är mycket gammalt. Efter ansträngning kan man läsa hela boken. Boken innehåller en mycket gammal religion som har namnet Asatron. Det står en mycket ovanlig men intressant berättelse om hur våran jord kan vara skapad. denna bok innehåller också mängd gudar. Tor, som bär åskans kraft, freja kärlekans gud. Frej  uktbarhetens och grönskans kung och många andra. Gamla historier och sagor hittas också i denna skrift. Sagan om hur världen kan ha skapats är en av dom mest intressanta historierna i boken enligt dom som hitintills har länst den.
Det står att innan det fanns jord, himmel eller hav fanns det ett stort svalj, som hade namnet ginnungagap. Nifelhem med väldiga ismassor låg norr om gapet. Det brann eld hetare än solen i muspelhem, norr om ginnungagap. Hettan från muspelhem smälte isarna och av isen skapades stora dimtäcken av rimfrost. Dropparna från rimrosten kom ner på jorden och tog mänsklig gestalt. Det var ymer, urjätten som blev den första levande varelsen. Jätten svettades ut dom första människorna, men han blev sedan mördad av sina barn, dom första gudarna. Han blödde så mycket att nästan alla drunknade, men det var några få som överlevde skapade jorden utav ymer väldiga kropp.

Världen fick namnet midgård som skyddades utav en mur, som var gjord av ymers ögonbryn. Gudarna hade nu än värld att vandra i.

I midgård hittade gudarna ilandflutna trädstammar, gudarna blåste liv i stammarna och dom tog mänsklig gestalt. Gudarna förnuft och gav dom förmågan att gå och röra sig. Dessa två första människor fick namnet Ask och Embla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar