måndag 16 april 2012

ännu en

  1. För att det är så fattigt och dom hjälper oftast deras föräldrar att få pengar till mat och kläder
  2. en egen företagare ansvarar för att det kommer in pengar till sitt företag så att dom kan få lön. Om den egne företagaren har anställda måste den se till att det kommer in pengar så att den också kan betala sina anställda
  3. prao är när man en eller två veckor går ut och provar på arbetslivet. Istället för att gå i skolan ”jobbar” man istället. Man kan t e x praoa på dagis, cafe eller affär
  4. dom två största grupperna i gymnasiet är yrkesförberedande, där får du lära dig ett speciellt yrke som du kan jobba med direkt efter gymnasiet. Den andra gruppen är studieförberedande. Där får du studera ungefär samma ämnen som i grundskolan fast mer på djupet.
  5. Ella går till arbetsförmedlingen för att få reda på vilka jobb som finns lediga. Där berättar dom att det finns något som heter platsbanken, som alla kan besöka på internet. Simon kör med en annan taktik. Han ringer runt till olika företag och frågar om dom har några jobb lediga.
  6. En vikariat är när man bara jobbar en viss tid tills man börjar skolan igen. En provanställning är när man jobbar i till exempel i sex månader. Sen när prövotiden är slut bestämmer arbetsgivningen och den anställde om den anställde ska gå över till tillsvidareanställning. Då får den anställde en fast tjänst utan tidsbegränsning.
  7. A) Den arbetslöse får ingen lön längre och tappar kontakten med sitt yrke, staden drabbas eftersom att den arbetslöse inte kan betala lika mycket skatt längre. B) att man kan få hjälp av staten.
  8. Nya idéer dyker upp och folk lär sig att ta mer eget ansvar.
  9. Man lär sig lite mer om arbetslivet, det gör också att man kan fundera mer på vad man vill jobba med när man blir stor.
  10. Media, efter som att jag älskar att filma och att planera projekt. Det värkar också väldigt roligt efter som att man får vara kreativ.
  11. Vad man har för kunskaper och vad man har gjort innan, vad man har för betyg och vad man är bra på.
  12. Det positiva med det är att man kan få ”prova” på innan man kommer ut i arbetslivet, och att man får ett perspektiv över arbetet man vill jobba med.
  13. Min komun: socialsekreterare(Alingsås) butiksbiträde(Kungälv), cirkelledare(trollhättan), försäljare av jordgubbar(Hjo)
  14. hela Sverige: vaktmästare(Göteborg), servitris/servitör(Jönköping), montörer(Luleå), sommarjobb som personlig assistent(Stockholm), restaurang biträde(piteå)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar