tisdag 17 april 2012

YO PEEPZ FELICIA HÄR

Familj & könsroller inom Islam.
Jag har valt att jobba med dom islamska familj och könsrollerna, eftersom jag tycker det är ganska intressant att jämföra med andra religioners könsroller osv.

Kvinnorna ska laga mat, ta hand om barnen och städa. Männen ska jobba och tjäna pengar. Denna tydliga skillnaden av de båda könen är något vi alla känner igen eller har hört talas om, även om det blir mer och mer vanligt med pappaledighet osv. Självklart är det inte alla muslimska hem som ser ut såhär, men det är i alla fall hur ett klassiskt muslimskt hem ser ut.

Dom muslimska kvinnorna själva verkar vara nöjda med den islamska kulturen. ”Är dom västländska kvinnorna lyckligare än vi?” Säger en muslimsk kvinna. ”Varför är då pornografi, prostitution och kraschade äktenskap så vanligt i just de länderna?”. Och det stämmer väl, västerländska kvinnor är olyckligare. Eller?
Min mormor har alltid tyckt synd om dom islamska kvinnorna. Att dom måste ta hand om allting medans männen chillar på jobbet. Men jag tycker tvärtom. Kvinnorna är hemma och slappar och umgås med sina barn samtidigt som männen är på jobbet och sliter. För det måste ju bli mycket svårare att försörja en hel familj när bara en jobbar. Fast det är ju ändå lite synd att kvinnorna blir så särbehandlade, men som sagt. Dom är ju vana vid det. Och det där som den kvinnan sa att muslimska äktenskap alltid är bra och sådär, det är bara ljug. Det finns ingenting som säger att bara för att man har en viss religion, kommer från ett visst land osv så kommer man automatiskt att ha världens bästa äktenskap och världens bästa liv. Inom shiaislamismen kan man ju inleda ett 24-timmars äktenskap med någon. Det kallas mut'a och betraktas ofta som laglig prostitution. Så den kvinnan som sa att västerländska kvinnor, och min mormor, har fel enligt mig. Människor är, vart man än kommer ifrån, likadana.
Om man då ska jämföra lite med andra religioners äktenskapsregler så ser ju islams äktenskap lite annorlunda ut. Till exempel finns det ju mer kristna än muslimer som gifter sig efter man har skaffat barn, eller haft sex överhuvud taget.
Sen är det också förbjudet inom islam att vara homo/bisexuell. Det är det inom flera andra religioner också.

feliciaspassage.blogg.se ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar